Колко струва един iPhone 7 32GB на Apple?

  • Четвъртък, 22 Септември 2016 в 02:52 ч.
  • iPhone
  • 3134
  • kriss

Всяка година идва и този момент - Apple обявяват новия iPhone, след което някой го купува, разглобява и го оценява по различни характеристики. Този път става въпрос за оценка на стойността на частите на устройството. 

Според IHS Markit, компонентите на тазгодишният iPhone са с по-висока стойност от тези на предишното поколение. Това означава, че ще получите малко по-висока стойност за парите си, но най-интересното е колко точно ще получат от Аpple срещу вашите пари?

Според оценката на IHS, стойността на един iPhone 7 с 32GB памет за съхранение е $219.80. Същевременно същият модел се продава в САЩ за $649. Простата математика (и нашият калкулатор) показват $429.20 или почти двойна разлика между производствената и продажната цена на устройството. 

Според IHS, частите на iPhone 7 са с $36.89 по-скъпи от тези на iPhone 6s.

Разбира се, тези маржове звучат невероятно, но това е само едната страна на монетата. Всъщност това са само производствените разходи за устройството. Следват още цял куп разходи за заплати, доставки, данъци, опаковки, хардуерни и софтуерни разработки и още. Въпреки това, Apple имат най-високия марж в бранша - около 38%. Това означава, че въпреки всичките допълнителни разходи, Apple успяват да реализират около $240 печалба за всеки продаден iPhone 7 32GB.

Разбира се, тези сметки са груби и неточни. Но като се замислим, все пак говорим за най-скъпата компания в света. Едва ли тези цифри са много далеч от истината.

Вие как мислите - справедлива ли е цената на iPhone?

Цялата статия на IHS вижте тук.

Етикети: iPhone Apple