Запазване на аудио и видео файлове директно през Safari

  • Вторник, 22 Юли 2014 в 12:00 ч.
  • Mac OS
  • 503
  • admin

Много потребители използващи Safari за Mac имат проблем със съхраняването на аудио и видео файлове от браузъра. Това се случва, когато, при натискане на „Save as“, вместо съответното мултимедийно съдържание, се изтегля файл с разширение "webarchive". Вероятно много от тях се чудят, дали изобщо браузъра на Apple притежава нужната поддръжка за сваляне на mp3, mp4, mov и други файлове.

Safari е напълно съвместим с най-престижните мултимедийни формати. И предлага два лесни начина за теглене на аудио и видео съдържание, направо върху Mac компютъра. За съжаление, следващите опции не се поддържат от iOS, но пък за това мобилната платформа разполага с много други начини за сваляне на файлове от браузъра.

Запазване на файлове с Page Source

Фабричния формат при изпълнение на командата „Save as“ в Safari е "Web archive", който съхранява цялата уеб страница, текст, HTML код, снимки, медия и т.н. Това е добре, ако искаме локално да запазим цялата уеб страница, но е безполезно, когато искаме да запаметим видео или аудио. Тогава какво е решението? Много просто - сменяме форматът от "Web Archive" на "Page Source".

1. Изберете "Save as" от менюто File (или натиснете Command+Shift+S).
2. В полето "Export As" въведете наименование на аудио или видео файла.
3. В опцията "Format" сменете настройките от Web Archive на Page Source.
4. Изберете "Save", за да запазите файла в съответния мултимедиен формат. 

 Използване на "Download Video As"

Втората възможност за теглене на файлове директно през браузъра Safari е скрита и не съвсем очевидна, но се активира с едно докосване.

1. Десен клик върху лентата в плейъра, която индикира до къде е стигнала песента или видеото (или натиснете Contorl+Click).
2. Изберете "Download Video As".

 Сега вече можем да запишем файла, някъде, където лесно ще го открием. По подразбиране локацията, в която се съхраняват файлове от Safari е ~/Downloads.

Етикети: Mac файлове трикове съвети safari браузър