Apple обявиха резултатите за последното финансово тримесечие

  • Сряда, 26 Октомври 2016 в 07:53 ч.
  • Новини
  • 3673
  • kriss

Резултатите от последното финансово тримесечие за 2016-та година показват $46.9 милиарда приходи и $9 милиарда печалба. Тези резултати обхващат периода от Юли до Септември включително и едва загатват за популярността на новите iPhone 7/7 Plus, както и новият Apple Watch. 

Днес Apple споделиха резултатите за последната финансова четвърт на 2016-та година, завършила на 24-ти септември. Компанията обяви $46.9 милиарда приходи и чиста печалба от $9 милиарда или $1.67 на акция. За сравнение, последното тримесечие за 2015-та година завърши с $51.5 милиарда приходи и $11.1 милиарда чиста печалба или $1.96 на акция. Маржът на печалба тази година е бил 38%, в сравнение с 39.9% за същия период през миналата година. Международните продажби са отговорни за 62% от всички приходи.

Що се отнася до продадените устройства, техният брой е съответно :

  • iPhone - 45.51 милиона
  • iPad - 9.28 милиона
  • Mac - 4.89 милиона

Компанията все още мълчи за точния брой продадени Apple Watch устройства. Явно техните продажби все още не са достигнали желаното от Apple ниво. 

Изпълнителният директор на компанията, Тим Кук сподели пред всички, че са развълнувани заради огромният интерес към новите продукти :

Развълнувани сме от реакцията на потребителите за iPhone 7/7 Plus и Apple Watch Series 2, както и големият интерес към нашите услуги, където приходите нарастнаха с 24%, за да поставят нов рекорд.

За жалост, финансовите резултати показват 30% спад на продажбите в Китай - пазар, на когото Apple силно се надяваха, да компенсира по-слабите продажби на останалите пазари. 

Компанията от Купертино отчита и 22% спад в продажбите на "останалите" си продукти, в това число Apple Watch, iPod, Apple TV и Beats продукти.

Въпреки спада в чистата печалба, в лагера на Apple вероятно празнуват. Силният интерес към iPhone 7 и 7 Plus, както и очакваните нови MacBook устройства, със сигурност ще дадат силен старт на новата финансова година. А колко точно силен, ще разберем след три месеца.

Етикети: Apple