Apple ще върне на свои потребители $400 милиона!

  • Сряда, 22 Юни 2016 в 03:57 ч.
  • Новини
  • 949
  • kriss

Звучи интересно, нали? Историята е следната - преди три години, правителството на САЩ осъжда Apple за антиконкурентно поведение, заради ценообразуването на електронни книги. Разбира се, от Купертино не се дават без бой и обжалват решението няколко пъти, но по-рано през тази година, Върховният съд на САЩ отхвърля жалбата на Аpple и ги осъжда да платят $450 милиона. Адвокатската кантора Hagens Berman е публикувала прессъобщение, в което се казва, че Apple ще започнат да връщат пари на своите потребители от 21-ви Юни (вчера).

Според адвокатите, $400 милиона ще бъдат върнати на потребители, поръчали книги от Amazon, Kobo, Barnes & Noble и Apple. Парите ще бъдат върнати или под формата на кредит в iTunes акаунт, или с чек, в зависимост от предпочитанията на съответния клиент.

Потребителите ще получат по $6.93 за всяка книга, която е бестселър на New York Times и по $1.57 за всяка друга книга. За да се класира за връщане на кредит, клиентът трябва да е закупил книгата в периода между 1-ви Април 2010-та и 21-ви Май 2012-та година. Освен това, книгите трябва да са от следните издатели - Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan (Holtzbrinck Publishers), Penguin Group или Simon & Schuster.

Питате се къде ще отидат останалите $50 милиона? Останалите $50 милиона ще се разпределят съответно - $20 милиона за държавата и $30 милиона за адвокатски хонорари (!!!)

Apple са първите, които биват ударени от този антитръстов механизъм, заради техния модел на ценообразуване на електронни книги. Apple също така са обвинени и в предварително договаряне с издателските къщи, за изкуствено завишаване на цените на книгите.

От Купертино заявиха, че делото е "изключителна грешка" и обясниха, че решението на съда е "радикално отклонение" от модерните антитръстови закони. 

Явно борбата на Apple през последните няколко години е била напразна и те все пак ще трябва да компенсират своите клиенти. 

Етикети: Apple