iOS версията на Firefox ще е на лице до месеци

  • Понеделник, 25 Май 2015 в 12:00 ч.
  • Новини
  • 387
  • admin

Mozilla стартира програма за beta тестване на популярния си уеб браузър Firefox  върху устройства с iOS операционна система. Дългоочакваната версия за iPhone и iPad е въпрос на месеци, но ако искате да сте от първите потребители, които ще се докоснат до новия мобилен браузър, може да кандидатствате за тестър.


От край време Mozilla изпитва трудности в разработването на мобилна версия за iOS, заради ограничения софтуерен ландшафт, с какъвто се слави платформата на Apple. Докато останалите браузъри, като Google Chrome и Opera са на разположение за iPhone от години, невъзможността Mozilla да използва собствен енджин за рендериране на интерфейса на практика спираше работата по Firefox за iOS.

Сега компанията е принудена да използва WebKit и Nitro JavaScript за да осъществи плановете си. Mozilla обяви официално, че работи по iOS версия на браузъра през отминалия декември, а финалния продукт ще бъде достъпен още това лято.

Firefox се радва на огромна популярност сред PC потребителите. Но през последните години губи от пазарния си дял в полза на Google Chrome. В глобален план браузъра на Mozilla наброява едва 18% от общата картина на пазара, докато Chrome е три пъти по-популярен с дял от 53% при десктопните устройства. Когато става дума за мобилния пазар нещата са още по-разочароващи за компанията, защото делът на Firefox е по-малко от 1%.

Що се отнася до новата тестова програма на Mozilla, компанията търси сред потребителите тестъри. Единственото условие е те да притежават iPhone или iPad с iOS 8. За да кандидатствате по iOS Beta Program, трябва да попълните кратка анкета.

Етикети: iphone iPad iOS beta версия браузър Firefox Mozilla