От Apple насочват поглед към Разширената реалност

  • Сряда, 02 Ноември 2016 в 05:22 ч.
  • Новини
  • 3732
  • kriss

Анализаторът на KGI Securities, Минг-Чи Куо, пусна нов изследователски доклад в който подчертава, защо смята, че Apple са изместили фокуса си от първоначалния си проект за кола, пренасочвайки го към технология за разширена реалност (AR).

Според Куо, информацията, че Apple са насочили вниманието си към разработване на софтуер-базирана система за самостоятелно управление, звучат правдоподобно, имайки предвид, че системата ще поддържа разширената реалност и ще предостави "иновативно изживяване за потребителите".

Всички от последните успехи на Apple са свързани с интерфейси човек-машина, като например мишка за Mac, навигационен панел за iPod, и мулти-тъч за iPhone и iPad.

Ако приемем, че Apple ще развие успешно разширената реалност, прогнозираме, че фирмата ще се наслади на следните конкурентни предимства: (1) предефиниране на вече съществуващи ключови продукти и водещите конкуренти от три до пет години. Например, това може да се случи с iPhone, iPad и Mac; (2) премахване на пречките за Apple Watch и Apple TV, като иновативно изживяване за потребителите; и (3) въвеждане на нови бизнес среди, като самостоятелна система за управление на кола.

Очакваме Apple да генерира първи резултати по разширената реалност най-рано в следващите 1-2 години и работа с iPhone може да бъде първата стъпка.

Куо смята, че пазара за разширената реалност, ще се увеличи значително през 2018 г. и ще замени виртуалната реалност (VR), ставайки преобладаващата технология на пазара с навлизането на Apple в тази среда. Куо прогнозира, че пазарите на разширената реалност и виртуалната реалност общо ще нарастнат от $40-50 милиарда през 2018 на $150 милиарда през 2020 г., като по-голямата част от увеличането на пазара, ще се дължи на разширената реалност.

Повишеният интерес на Apple към разширената реалност не е тайна. Тим Кук е засягал темата за разширената реалност вече няколко пъти през последните месеци, намеквайки, че подходът на компанията към разширената реалност трябва да насърчава, а не да замени, човешкият контакт.

През юли, Кук заяви, че Apple са "са силно мотивирани за разширена реалност  в дългосрочен план" и че компанията продължава "да инвестира много [в разширената реалност]." Той твърди, че вярва, че разширена реалност "може да бъде нещо голямо," и през август, той я нарече "основната технология", а през септември Кук заяви, че вярва, че между виртуалната реалност и разширената реалност, втората "е по-голямата от двете," защото тя позволява на хората да "бъдат много по-присъстващи," контактувайки един с друг докато предлага и други неща, които могат да се видят.

Според слуховете, Apple има изследователски екип, който работи върху разширената и виртуалната реалности, проучвайки средата на разширената реалност и виртуалната реалност и как компанията може да адаптира тези две технологии в бъдеще. На няколко пъти се съобщава, че Apple са създали шлем за виртуална реалност, но от многократните коментари на Кук по отношение на разширената реалност се подразбира, че Apple инвестират много повече в нея от колкото във виртуалната.

Етикети: Apple