Японски регулатор обмисля антитръстови действия срещу Аpple

  • Понеделник, 26 Септември 2016 в 08:36 ч.
  • Новини
  • 1667
  • kriss

Ройтерс докладват, че японски регулаторни органи обмислят антитръстови действия срещу Apple. Три японски мобилни оператора ще бъдат основната цел на разследването, но има вероятност и Apple да бъдат включени.

Японската комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е обявила, че NTT Docomo, KDDI Corp и Softbank Group са отказвали да продават от по-старите модели iPhone на конкурентни фирми. Apple не се споменава в доклада, но КЗК ще провери и договорките между Apple и трите мобилни оператора.

Според информацията на Ройтерс, Apple наистина договаря с мобилните оператори, по-старите модели на iPhone да бъдат изпращани към други пазари, като Хонг Конг. Друга част от договорите пък "подсказвали" на операторите да предлагат iPhone пред останалите конкуренти.

Споменава се още, че iPhone 7 и Samsung Galaxy S7 се предлагат на една и съща цена без договор, но при подписване на договор с оператор, цената на iPhone 7 става по-ниска от тази на Galaxy S7.

От Apple не отговарят директно на поканата за коментар на Ройтерс, а вместо това решават да покажат икономическия си принос към Япония :

Когато бяха запитани дали се притесняват заради антритръстови мерки, Аpple просто препратиха връзка към доклад на същата КЗК от 2-ри Август, в който пише, че Apple са създали или подпомагат 715 000 работни места в Япония, а японски разработчици са спечелили над $9 милиарда от 2008-ма година насам. Това беше единственият им коментар по темата.

Разследването може и да приключи и без санкции. Регулаторите са казали, че се надяват да упражнят натиск върху мобилните оператори, за да променят договорите си с Apple.

От Купертино явно не се притесняват, но нека не забравяме, че наскоро се наложи да върнат $400 милиона на свои потребители в САЩ, пак като антритръстова мярка. 

Етикети: Apple