15 безплатни алтернативи на популярни програми за Mac

  • Петък, 10 Февруари 2012 в 10:45 ч.
  • Съвети и трикове
  • 7103
  • admin

Free-Alternatives-200x200-smallСъществува огромен избор от страхотни платени програми, но има хора, които не са в състояние да си ги позволят. За това се появяват все повече безплатни и алтернативни, на популярните софтуери. Ще ви представим 15 програми, за които няма да се налага да плащате и ще са ви почти толкова полезни, колкото и скъпите брандове.

Преди да се възползвате от тях, обаче трябва да знаете, че платените програми са много по-професионални, с по-добър дизайн и повече функции от всеки безплатен софтуер. Но и програмите за свободно ползване са достатъчно ефективни за вашите нужди.


Seashore - aлтернативата на Photoshop

Несъмнено, Photoshop е най-брилянтния софтуер за редакция на цифрово заснети и сканирани графични материали. за да притежавате пълната лицензирана версия, обаче ще трябва да извадите от джоба си 1600 лв. За тези от вас, с по-скромни финансови възможности е безплатната програма за редакция на изображения - Seashore.

Този фото-редактор има изчистен и лесен за ползване интерфейс. Притежава и достатъчно функции, с който обикновения потребител се превръща в професионален дизайнер.

В Seashore има възможност за промяна на слоеве (layers), алфа канали и много инструменти, улесняващи работата ви. В  лентата с менюта ще намерите разнообразни ефекти и основните функции за редактиране на изображения, като контраст, както и слайдери за оттенак на цветовете (hue sliders).

seashore


AppCleaner - алтернативата на AppZapper

AppZapper е страхотна програма за цялостното изтриване на приложения, файлове и plug-in  от вашия Mac. Тя работи на принципа на Drag&drop, просто плъзвате някое приложение и го пускате в AppZapper прозореца и то вече е деинсталирано, заедно със всички файлове свързани с него. Програмата е платена и струва около 20 лв.

За щастие съществува безплатната й алтернатива, наречена AppCleaner. Тя е прекрасен инструмент на компанията Free Mac Soft, който работи почти на същия принцип. Просто хващате приложение от Finder и го плъзвате в прозореца на AddCleaner. Освен че ще премести приложението в кошчето, програмата ще намери всички файлове, които то е създало и ще имате възможността да изтриете и тях, натискайки "Delete".

appcleanermain

AddCleaner дори има няколко функции, който Addzapper няма. Една от тях е "SmartDelete" - когато пуснете някое приложение в кошчето, ще се появи опция, с която ще можете да изтриете и свързаните с него файлове. "SmartDelete" работи, дори когато AppCleaner не е стартирана.

С този невероятен инструмент, даже ще можете да предпазите от изтриване специални за вас, приложения. Но, програмата все пак няма някой полезни функции, които платения й близнак притежава.

appcleanerprefs


VirtualBox - алтернатива на Parallels/Fusion

Когато сте с Mac, но все пак ви се налага да пуснете и Windows, първите програми, който ще чуете са Pharallels и VMware Fusion. И двете са мощен и ефективен инструмент, позволяващ на Windows да стартира с операционна система Mac. Всяка от тях обаче струва около 130 лв. Но съществува доста по-неизвестен трети играч за който със сигурност не сте чували - VirtualBox.

VirtualBox създава така наречената виртуална среда. В нея в може да инсталирате и стартирате различни операционни системи - windows, Linux и др. С инструмента имате възможност, също да инсталирате и тествате програми. Накратко, с VirtualBox  ще правите почти всичко, което сте правили във вашия Mac, но без да се тревожите, че може да повредите нещо. Тя е и по-лека от своите платени конкуренти.

03 4 guest additions-620x465

Не забравяйте и Boot Camp-а на Apple. С което също сменяте операционната система, но е нужен рестарт преди това.


Colloquy - алтернативата на Linkinus

Както Linkinus, така и Colloquy са IRC чат клиенти, позволяващи на потребителите на целия свят да комуникират помежду си. Разликата между двете програми е малка, основно в интерфейса. Но основната разлика е, че Linkinus струва 30 лв, докато Colloquy е безплатна. Също така, противно на очакванията, софтуера за свободно сваляне има много по-добра потребителска база.

Colloquy има невероятен набор от функции, свързани с чат известията. Звуковите ефекти, сигнализиращи ново съобщение, контакт или изпращане на файл са изключително приятни.

Препоръчваме ви Colloquy ако търсите IRC чат с изчистен интерфейс, който да работи добре и да е лесен за ползване.

colloquyCyberduck - алтернативата на Transmit

Transmit е един от най-популярните FTP клиенти за Mac OS, но лицензираната му версия струва над 50 лв.От своя страна, Cyberduck е неговото безплатно копие, което обаче не включва съвсем същите функции.

Програмата е идеална за свързване, качване и сваляне на файлове от FTP сървари. Тя не само поддържа FTP, но може да се свързва и с много други различни сървъри, като с нейна помощ ще редактирате и именувате файлове директно от сървъра. Приложението дори дава достъп до файловата система на вашия iPhone, посредством Wi-Fi връзка.

Интерфейса на Cyberduck  е лесен за ползване и дори хора с минимален опит с FTP, ще могат да се възползват от нейните възможности.

cyberduck


Isolator - алтернативата на Concentrate

Дори от името, можете да се досетите, какво представлява приложението Concentrate. То ви помага да се фокусирате въху най-важните задачи, като изключва всички останали разсейващи приложения. Concentrate променя статуса ви в чат каналите и скайп, така че да не ви безпокой никой. Също така, стартира AppleScripts и блокира сайтове, като Facebook. Цената на Concentrate е около 40 лв.

Безплатното приложение Isolator решава същите проблеми, но по съвсем различен начин. То "изолира" активираните текущи приложения и затъмнява фона на дисплея, като светъл, остава единствено най-важния инструмента. Ще намерите Isolator при лентата с менюта (Menu bar).

В Preferences на програмата можете да нагласите разнообразни функции. В "terms of appearance" можете да променяте background фона и дори да замаглите ненужните приложения. Isolator работи безпогрешно и със Spaces.

isolate


Scribus - алтернативата на InDesign

Както знаете, програмата InDesign е професионално решение за изготвяне на документи, брошури, календари, реклами и всякакви проекти които ще се преобразуват в печатно издание. Цената на този популярен софтуер е и доста солена - близо 1300 лв. Ако не можете да си го позволите, е добре да погледнете безплатното приложение Scribus.

С него можете да експортирате файлове с текстово и снимково съдържание от най-различни формати (PDF, PSD и др.). Програмата е  лесна за ползване и има много страхотни функции. В Scribus се съдържа подробна документация, която ще ви помогне ако сте начинаещи. А в официалния уебсайт на приложението има още полезна информация и уроци.

Ако дадете шанс на тази програма, тя може да се превърне във вашия най-добър професионален помощник в предпечатната подготовка.

scribus

OpenOffice - алтернатива на Pages

Pages е платформа за създаване на текстови файлове, част от iWork (офис пакетa на Apple). Тя е незаменим помощник за писане и оформяне на документи. Цената и е 28 лв. Но съществува алтернативно приложение с отворен код, наречено OpenOffic.

OpenOffice е пригоден за всякакви операционни системи, но сякаш е създаден за Mac OS. Програмата е лека и бърза. Интерфейсът и е много сходен с другите офис приложения. Както повечето безплатни софтуери, OpenOffice не съдържа всичките функции на платените си събратя, но в нея има всичко необходимо за покриване нуждите на обикновения потребител.

Приложението е пълен офиспакет, съдържащ програми за текстообразуване, презентации, графики и таблици. OpenOffice може да замени дори iWork или Microsoft Office.

openoffice

Album Artwork Assistant - алтернатива  на CoverScout

CoverScout е прекрасно приложение за дизайн, което редактира обложките на албумите в iTunes. Програмата ще ви струва  45 лв, освен ако не решите да използвате безплатната - Album Artwork Assistant. Тя не притежава много от функционалностите на CoverScout, но пък за сметка на това, се справя доста добре при коригирането, слагането и изтриването на обложки във вашите музикални плейлисти.

Album Artwork Assistant не е напълно автоматизирана. Ще се наложи да отворите iTunes и да изберете всички песни и албуми, на който искате да добавите обложка. След което, Album Artwork Assistant ще зареди тези музикални файлове и като изберете албума, интернет пространството ще бъде претърсено за обложка.

Приложението ви дава възможност да разгледате и потърсите изображенията с функцията "Quick Look". Когато намерите желаната обложка, можете да я добавите към песента, натискайки "Add Immediately".

albumartworkassistant

Bowtie - алтернатива на CoverSutra

bowletС платеното приложението CoverSutra ще можете лесно да търсите и контролирате файлове в iTunes. С негова помощ ще виждате обложката и допълнително информация директно на десктопа. Програмата Bowtie е със сходни функции и е напълно безплатна.

Тя поставя малка иконка на Албума който слушате в момента. Можете да я местите и сложите на най-удобното, за вас място на десктопа. Като кликнете на нея, ще се появи информацията за текущата песен и и всякакви iTunes опции, включително ранкинг.

С десктоп аксесоара Bowtie ще внесете нови преживявания във вашето музикално ежедневие. Приложението може да работи съвместно и с музикалния каталог Last.fm.

bowtie1

IceClean - алтернатива на MainMenu

MainManu е прекрасен инструмент за поdдръжка на системата, струващ близо 30 лв. IceCream върши същата работа, с предимството, че е безплатен.

Програмата съдържа изобилие от функции - търсене на мрежова информация, чистене на кеш, скриптове за поддръжка, предотвратява изхвърлянето на дискове от CD И DVD устройства и т.н. Не го инсталирайте на вашата машина, ако сте начинаещи. В противен случай можете сериозно да повредите операционната си система.

iceclean

DiskWave - алтернатива на DaisyDisk

DaisyDisk е софтуер, даващ информация за стари и неизползвани програми на вашия хард. С негова помощ ще можете да изтриете всички ненужни файлове. Цената му е 30 лв.

DiskWave не притежава чара и визуалните характеристики на DaisyDisk, но ако търсите безплатна програма, която да ви оттърве от нещата, запълващи паметта на вашия компютър, то тя е всичко което ви трябва. Diskwave стартира с опцията за избиране на хард диск за сканиране. След като сканирането приключи, вашите файлове ще бъдат подредени по цветове в зависимост от големината и използваемостта им.

Вече ще можете да намерите всички проблемни и неработещи програми. Изтриването им е съвсем просто, като само ще трябва да ги селектирате и да натиснете "Delete". Според някой програмисти DiskWave е все още е в процес на разработване, но притежава всички функционалности, който са ви нужни.

diskwave

Inkscape - алтернатива на Illustrator

Illustrator е най-добрата програма за рисуване и създаване на векторни изображения. Но както всички продукти на Adobe, така и този е със стряскащо висока цена - 1000лв. За щастие съществува безплатния софтуер -Inkscape. Тя ще ви бъде лесна за ползване, особено ако имате опит с Illustrator. Също така, притежава огромен набор от функции, който ще ви помогнат да осъществите всеки проект.

За съжаление Inkscape не е стандартно Mac приложение и ще трябва да имате Apple's X11  за да можете да я инсталирате. Ако се чудите какво точно можете да правите с тази програма, можете да видите проектите на много от обикновените потребители на Inkscape DeviantART.

С това приложение ще може да отваряте и редактирате всички проекти, създадени с Illustrator. Ако не сте в състояние да пръснете маса пари за легален Illustrator, то Inkscape e най-добрата алтернатива.

inkscape

TextWrangler - алтернатива на TextMate

Textmate  е мощен текстов едитор, подходящ за редактиране на всякакви кодове, като HTML, CSS и т.н. Цената му, обаче надхвърля 75 лв. Чудесна безплатна алтернатива е приложението TextWrangler на софтуерната компания bare Bones Software.

Програмата е изключително подходяща за намиране, подменяне и синтаксис на много програмни езици, отваряне и запазване на FTP файлове и други. Интерфейса на TextWrangler е простичък и изчистен, което значително ще улесни работата ви.

textwrangler

Aptana Studio - алтернативата на Coda

Coda е прекрасно разработено приложение, което събира в един прозорец всички основни елементи, нужни за създаването на уеб сайт. Интерфейсът изглежда страхотно и е удоволствие да се работи с него. За съжаление, няма да намерите тази програма на цена, по-ниска от 150 лв. За това ви представяме безплатната Aptana Studio, която ще ви свърши същата работа.

Тя е невероятен помощник при редактиране н а HTML, JavaScript и CSS и предлага реален изглед на сайта на всеки браузър, който сте стартирали. Aptana Strudio поддържа достъп и създаване на FTP сървъри.

Програмата не е специално създадена за работа с Mac OS, но е изключително мощен уеб разработчик, който ще улесни работата на всеки уеб дизайнер.

aptana

{tortags,35,1}

Етикети: