Офисът на бъдещето слага край на заседналия начин на живот

  • Петък, 05 Декември 2014 в 12:00 ч.
  • Setup
  • 1330
  • admin

Медицински изследвания сочат, че работата пред компютъра, и в частност продължителното време в седнало положение, създават сериозен риск за развитието на сърдечни болести, затлъстяване, поява на кръвни съсиреци, изкривяване на гръбначния стълб и куп други здравословни проблеми.

За да се преборят с кошмарът на днешния заседнал начин на живот, млад дизайнер и архитектурна фирма от Холандия си съдействат в проект, който ще елиминира столовете в офисите. Концепцията "The End of Sitting" е геометрично пространство от повърхности с различна големина и форма.


„Столът и бюрото вече не са светая светих на работното място. Цялата заобикаляща ни среда в съвременното общество е пригодена за сядане, докато доказателства от медицинските проучвания сочат, че многото часове в седнало положение имат неблагоприятен за здравето ефект“ споделят Ерик и Роналд Рийтвелд от холандската фирма Rietveld Architecture-Art-Affordances.

Дизайнерската експозиция ще види бял свят от 7-ми декември, когато ще направи своя дебют в залата за съвременни изкуства Looiersgracht 60 в Амстердам. В съзнанието на съзерцателите едва ли би изникнала думата „обзавеждане“, защото разхождайки се из странните пътеки на офис пространството се разкриват множество разнообразни места за работа и отдих. Макар да съществуват места за сядане, дизайнът насърчава най-вече към излежане в различни ъгли.

Проектът започва като невинна интерпретация на работно място, в която служителите откриват удобни начини за стоене прави, докато извършват ежедневните си дейности. По-късно фирмата получава зелена светлина от холандското правителство да построи прототип на офиса. Различни бизнеси също проявяват интерес към такъв тип работно пространство.

И да, правилно сте разбрали. Излежаването по време на работа е напълно допустимо в този футуристичен офис.

А какво ще кажете за това таванско помещение, заселено от дизайнер?

Етикети: бъдеще дизайн снимки концепция офис работно място